Halušky jsou buď bramborové nebo těstové. Abychom dosáhli jejich správného tvaru, potřebujeme speciální děrované síto na halušky. Zruční lidé si vystačí s prkénkem a nožem. Na prkénko nanesou plochu těsta, z kterého odsekávají kousky přímo do vroucí vody. Toto jídlo je rychlé, chutné a poměrně levné. Vegetariáni vynechají slaninu a pokrm si omastí olivovým olejem lisovaným zastudena.
Ingredience pro recept Halušky se zelím a slaninou:
Halušky: 3:1 syrové brambory k polohrubé mouce (např. 300 g brambor + 100 g mouky), sůl
Ostatní: 1/2 sáčku kysaného zelí, malá cibule, olej, sůl, cukr, kmín, 250 g anglické slaniny (nebo špek a kousek uzeného).
Halušky se zelím a slaninou krok za krokem:
1. Oloupeme a nakrájíme cibuli a osmažíme ji na omastku.
2. Přidáme kysané zelí, ochutíme solí, cukrem, kmínem, mírně podlijeme a necháme dusit.
3. Dáme vařit asi 2 l vody, kterou před varem osolíme.
4. Oškrábeme a nastrouháme na jemno brambory.
5. Přidáme mouku a sůl a rozmícháme v řidší těsto (nemělo by ale samo protékat sítem na halušky).
6. Nakrájíme slaninu a necháme ji pomalu škvařit na pánvi.
7. Těsto dáváme po částech na děrované síto na halušky a vařečkou protlačujeme do vroucí, osolené vody.
8. Jakmile halušky vyplavou na povrch (asi za pět minut), jsou hotové. Scedíme je a propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat.
9. Halušky smícháme se zelím a ještě je krátce prohřejeme.
10. Naložíme je na talíře a omastíme vyškvařenou slaninou.
Dobrou chuť!
1 komentář:
Kdysi jsem dumala, jak by se dělaly halušky bez toho "síta", ale na nic jsem nepřišla. Prkýnko vypadá jako odpověď.
Okomentovat